De boer verdient respect - 1 oktober 2019  De boer verdient respect

De laatste tijd staat de landbouwsector in de schijnwerpers. Meestal niet op een positieve manier. Als boeren zouden wij niet goed zijn voor onze dieren, te pas en te onpas gewasbeschermingsmiddelen gebruiken en een groot deel van de milieuproblemen veroorzaken. Deze kritiek is zeer onterecht. Er zou veel over te zeggen zijn, maar één ding staat als een paal boven water: er is geen land op de wereld dat zo dier- en milieuvriendelijk voedsel produceert als Nederland. Vanuit het buitenland wordt met diep respect gekeken naar onze landbouw. Alleen in Nederland is die bewondering ver te zoeken. De standaarden die Nederland oplegt zijn hoog. Er wordt gevraagd duurzaam te produceren. De Nederlandse agrarische sector heeft al grote stappen gezet en is wereldwijd een voorbeeld van efficiëntie en innovatie. Dat vraagt financiële offers, maar er wordt niet méér betaald voor ons product. De melkprijs, die wij als melkveehouders krijgen, is al 40 jaar hetzelfde.
Het is gemakkelijk om kritiek te hebben. We moeten beseffen dat nog geen 1% van de bevolking zorgt voor (de basis van) het voedsel van alle mensen in Nederland. Daardoor kunt u het werk doen, waar u goed in bent en wat u graag doet.
Vandaag gaan veel boeren naar Den Haag. Dat moet de politiek zich aantrekken. Het is 30 jaar geleden dat de boeren zo grootschalig geprotesteerd hebben. Steeds hebben wij ons aangepast aan steeds veranderende regelgeving en opgelegde dier- en milieuvriendelijke regels. Het feit dat de landbouw moet boeten voor de stikstofproblematiek in Nederland is de druppel die de emmer doet overlopen. Juist bij ons is er een kringloop wat betreft de stikstof. Dat kun je van de stikstofdioxide die bijv. auto’s en vliegtuigen uitstoten, niet zeggen.
Wij vragen uw steun voor de boeren in Nederland. Zodat wij ons weer gewaardeerd en gewenst gaan voelen!

Ook voor ons is het een passie om te werken met onze koeien en om onze aardappelen te verbouwen.

De zorg voor ons vee en de zorg voor een lekkere aardappel is iets waar we elke dag en soms ’s nachts mee bezig zijn.
 We beginnen al met de voorbereidingen van het verbouwen van de aardappel in de winter. Dan ploegen we het land en maken we het land klaar om in het voorjaar te kunnen poten. Dit poten gebeurt eind maart/begin april. Een aardappel heeft een groeiperiode van zo’n 100 dagen. De afgelopen zomer hebben wij verschillende keren moeten beregenen om de groei in het gewas te houden. Daarnaast zorgen wij ervoor dat er geen ziektes in de aardappelen komen. Daar gebruiken we gewasbeschermingsmiddelen voor. Dit doen we alleen als het echt noodzakelijk is. Deze middelen hebben een heel hoog prijskaartje, dus dat gebruik je echt niet te pas en te onpas, maar heel zorgvuldig. Daarnaast moet je als boer een licentie hebben om gewasbeschermingsmiddelen te gebruiken. Daar moet je elk jaar een aantal cursussen voor volgen.
Eind juni was het zover en konden we onze eerste aardappelen met de hand rooien. Met de hand, omdat de aardappelen nog erg kwetsbaar zijn en machinaal rooien teveel beschadigingen zouden opleveren. Inmiddels is de schil van de aardappel dikker geworden, zodat we nu wel machinaal kunnen rooien. Op dit moment zijn we daar nog steeds mee bezig.
 
Zoals u wel weet verkopen we, naast de aardappelen, ook andere producten. Scharreleieren, uien, stoofperen en sinds kort ook appels. Deze producten komen allemaal rechtstreeks van collega-boeren. Verse producten dus!
Ook kunt u voor vlees bij ons terecht. Wij verkopen het vlees van onze eigen runderen, zodat u weet waar uw vlees vandaan komt. Rundergehakt en rundersaucijzen, maar ook rundvleespakketten van 5 en 10 kg. En dit alles zonder toegevoegde conserveringsmiddelen of kleurstoffen.
En natuurlijk kunt u lekkere ambachtelijke rookworsten bij ons bestellen.

Boer zijn is geen baan, maar een bestaan, dat niet anders geleid kan worden dan met kennis van en  liefde voor het vak. Wij willen ook graag in de toekomst u weer voorzien van onze producten!

Alles vers, rechtstreeks van de boer

 
    01-10-2019 11:08
 
 
 
 
 
Deze website gebruikt cookies om het bezoek te meten, we slaan geen persoonlijke gegevens op.
Accepteer geselecteerde cookies